BeeScanning gör succé på den internationella marknaden

BeeScanning hjälper biodlare att tidigt upptäcka parasiter och andra hot mot bisamhällen med hjälp av en app. Och intresset från den internationella marknaden är stort.
–Det känns jätteroligt, men det här är bara början, säger Björn Lagerman, vd och grundare.

BeeScanning gör succé på den internationella marknaden

BeeScanning har tagit fram en app som analyserar bilder av bisamhällen. Med hjälp av artificiell intelligens kan små parasiter upptäckas och biodlaren kan i sin tur sätta in åtgärder för att rädda sina bin. Björn Lagerman, vd och grundare, började skissa på BeeScanning redan 2016, men det var inte förrän året efter som den tekniska utvecklingen hade hunnit ikapp hans innovativa idé.
– Allt går otroligt fort, och det går inte att stå still om man vill följa med in i framtiden. Idag finns appen tillgänglig för både Android och Iphone och vi har cirka 2 000 användare över hela världen. Nu är vi redo för kommersiell lansering, säger han.

Men om vi backar bandet några år. När Björn Lagerman bestämde sig för att starta BeeScanning tog han hjälp av verksamt.se som har en regional sida för Örebro län. Där kan alla som bor i länet ta del av aktuella händelser samt information hur man driver – eller startar ett företag. Regionalt Exportcenter har även samlat ett antal aktörer på sidan som förmedlar internationella kontakter och rådgivning kring både export och import.
– Har du specifika frågor kring din satsning på nya marknader kommer du att få hjälp med att hitta rätt stöd, av rätt aktör i rätt tid, säger Carina de la Tajada Lahall, projektledare för Örebro läns regionala exportcenter.

Här hittar du mer information om var du som företagare kan få hjälp från oss på Verksamt.se

Verksamt.se är ett sätt att få oss aktörer att samarbeta kring

Anledningen till att BeeScanning har väntat med en kommersiell lansering är de har sökt medel från en inkubator i Göteborg. Ett av kriterierna för att delta var att de inte tjänar pengar på sin idé.
– Hittills har appen varit gratis eftersom vi vill få in nya bilder. Just nu har vi cirka 12 000 bilder från hela världen. Vi har fått stor uppmärksamhet och vunnit priser både Sverige och utomlands, säger Björn Lagerman.

Behöver du också hjälp med finansieringen? Vi på Verksamt.se kan hjälpa dig på vägen!

13 november ska de presentera BeeScanning på en stor konferens om uthållig livsmedelsproduktion i New York. De ska även ta emot European Bee Award i Bryssel i december.
– Det känns jätteroligt både för oss och för biodlingen i världen. Vi är ett ungt företag och målet är att vi ska utveckla appen och ta oss an andra branscher. Tanken är att man bland annat ska kunna använda vår teknologi inom växtodling, medicin eller inom processindustrin, säger Björn Lagerman.

Läs mer om appen här!