Beröring tryggar framtiden

Massageinstruktören Sofia Wester-Eriksson står i entrén och hälsar alla glatt välkomna. Mammorna parkerar sina barnvagnar och småpratar med varandra. Idag är det kursavslutning på spädbarnsmassagen i Hemlingby kyrka. Under fem onsdagar har kärleksfull beröring varit i fokus.

Beröring tryggar framtiden

En varmluftsfläkt ger rummet behagliga 25 grader. Varma föräldrar och glada barn välkomnas in. Sofia har placerat ut babyolja och olikmönstrade skötbäddar i en cirkel på golvet. Framför sig har hon en naturtrogen docka i en guldig bodysuit, klädstorlek 62.

Sofia ler med hela ansiktet, hennes blå ögon strålar. Det är svårt att tro att hon själv knappt sovit något natten innan eller att hon precis hållit i en stor grupp på öppna förskolan. Hennes arbete är att bekräfta alla, barn som föräldrar.

Rummet ska vara en trygg plats och man ska kunna dela med sig både av erfarenheter och frågor

Deltagarna slår sig ner på golvet och barnen kläs av i lugn takt. Efter en liten stund ligger bebisarna i blöja med föräldern sittandes precis intill. Sofia instruerar föräldrarna att få ögonkontakt med sitt barn.
– Ni börjar med att fråga ert barn, får jag massera dig? säger Sofia.

Rummet ska vara en trygg plats och man ska kunna dela med sig både av erfarenheter och frågor utan att få pekpinnar, här dömer ingen. Sofia ser sig runt bland familjerna och frågar med lugn röst, hur alla mår. Bra, okey och lite trött är svar från gruppen.
– Själv har jag sovit dåligt för min minsta håller på att få kindtänder, erkänner hon.

Sofia Wester-Eriksson. Framför sig har hon en naturtrogen docka i en guldig bodysuit, klädstorlek 62.
Sofia Wester-Eriksson. Framför sig har hon en naturtrogen docka i en guldig bodysuit, klädstorlek 62.

Efter tre år som massageinstruktör har hon märkt att om hon delar med sig så öppnar det ofta upp stämningen i gruppen och fler lättar sitt hjärta över hur man verkligen känner och mår.
Det här är inte missionerande, det är en gåva. En gåva från Svenska kyrkan i Gävle till samhället och den har med livet att göra.

– Jättemysig sak att göra med sin bebis och så kommer man ju ut och får träffa folk, säger Moa Lennartsson.
Moa är en av de åtta familjer som deltar i spädbarnsmassagen.
– Love är andra barnet jag går den här kursen med, man skulle ju kunna tro att jag kom ihåg allt från när jag gick med dottern för drygt tre år sedan, men så är det inte, skrattar Moa Lennartsson.
Moa liksom de andra mammorna pratar om att det ger så mycket att gå kursen.

Trygga barn som blir bekräftade under uppväxten ger trygga tonåringar och vuxna

– Gratis är det också, alltså alla nyblivna föräldrar borde ju gå på spädbarnsmassage, säger Moa.
– Svenska kyrkan i Gävle vill kunna ge det här till alla. Vi vet att kärleksfull beröring är livsviktigt för oss människor och ett sätt att tidigt stärka anknytningen mellan barn och förälder.
Även om kursen hålls i Svenska kyrkan i Gävles regi så är alla välkomna att delta oavsett trosuppfattning. Vi delar liv och erfarenheter tillsammans och när vi ger vidare av beröring och anknytning till våra barn så är vi med och skapar en tryggare värld.

Massagen och den här kursen ger så mycket mer. Man får lära sig hur man som förälder fysiskt kan ombesörja sitt barns hälsa. Hur man kan knyta an till sitt nyfödda barn. Kan man verkligen massera sin baby och hur gör man?
Massagen och den här kursen ger så mycket mer. Man får lära sig hur man som förälder fysiskt kan ombesörja sitt barns hälsa. Hur man kan knyta an till sitt nyfödda barn. Kan man verkligen massera sin baby och hur gör man?

Är nästa kurs redan fullbokad?
– Ja, den i november, men det kommer nya kurstillfällen på spädbarnsmassage hela tiden. Så
har man eller ens partner magen i vädret eller ska familjen bli större missa inte tillfället att anmäla er till en kurs gratis Babymassage, meddelar Sofia.

Varför är det gratis?
– För att vi vill att alla ska få möjligheten att ta del av kursen, säger Sofia och berättar vidare om kyrkans syn.
Psykiskt ohälsa och barnfattigdomen ökar i samhället, det ser Svenska kyrkan i Gävle när man har gjort en omvärldsanalys. Trygga barn som blir bekräftade under uppväxten ger trygga tonåringar och vuxna. En del i arbetet är att trygga anknytningen mellan spädbarn och förälder genom massage.
– Det ska vara gratis, vi vet att alla har inte råd med betalkurser eller till exempel babysim, berättar Sofia.

Knut Hurtig ligger på rygg han tittar på mamma Maja Borg och ler. Alla mammor strålar mot sina barn.
Vi tar olja och värmer händerna, säger Sofia. Nalu Östblom är fem månader och känner sig lite hungrig han gnäller till och blir ammad. Ett barn vill hellre sitta upp ett tag och Melker Jansson ligger helst på mage.

Trots många små viljor lyckas Sofia hålla gruppen samlad och lugn

Tröga magar, lösa magar, kolikmagar ja, alla magar mår bra av massage helt enkelt. Men. Massagen och den här kursen ger så mycket mer. Man får lära sig hur man som förälder fysiskt kan ombesörja sitt barns hälsa. Hur man kan knyta an till sitt nyfödda barn. Kan man verkligen massera sin baby och hur gör man?

Sofia är certifierad för att lära ut spädbarnsmassage. Hon har sin Certifed Infant Massage Instuctor kurslitteratur bredvid sig under massageträffarna. Rummet är mysigt upptänt med två små ugglelampor i mitten av massagecirkel. Love Lennartsson gillar lamporna, han har blivit sju månader och tycker lamporna i mitten samt de andra bebisarna är roligare än själva massagen.

Mamma Moa Lennartsson låter honom krypa lite, lockar tillbaka med en skallra. Bredvid honom ligger Theo Wisting stilla på rygg och har en massagestund och vips är Love där och knycker hans napp. Trots många små viljor lyckas Sofia hålla gruppen samlad och lugn. Med sina rosa naglar visar hon på benstrykningar och föräldrarna följer efter i barnens takt.

Massage hjälper anknytningen mellan spädbarn och förälder.
Massage hjälper anknytningen mellan spädbarn och förälder.

– Jag visar aldrig strykningar på någons barn, det här är mellan förälder och barn. Om någon vill att jag visar tydligare så placerar jag min docka närmare för att visa på cirkelrörelser eller strykningar, berättar Sofia.

– Ett halvt ben blev masserat idag Love, det var inte mycket, skrattar Moa efter kursen.
Runt fikabordet i entrén till kyrkan sitter föräldrarna och dricker kaffe med mjölk, Nalu Östblom äter banan och flera barn pruttar, mammorna är vana och skrattar.
– De här träffarna brukar sätta fart på barnamagar, så det gäller att ha extra kläder och blöjor med sig, skrattar Sofia.

Klockan närmar sig tre på eftermiddagen, slutet på träffarna närmar sig för den här gruppen, deltagarna tackar kursledaren och man kramas hejdå.

– Klart att man blir trött av att bekräfta så många barn och föräldrar, men det är så värt det, skrattar hon och vinkar av de sista tre familjerna.
– Välkomna hit på öppna förskolan och hörni, ring om ni undrar över något!

Fakta om babymassage:

https://www.svenskakyrkan.se/gavle/spadbarnsmassage

Anmälan
gavle.bokning@svenskakyrkan.se  eller ring 026-17 04 70

Information
Sofia Wester-Eriksson 026-17 05 65, sofia.wester-eriksson@svenskakyrkan.se