Lena trivs som liten butiksägare bland stora sportkedjor

På Sportringen i Krokom får du prova hur många skor du vill. Skor är viktigt när du tränar. Lena Eriksson är en färgstark sporthandlare två mil utanför stan. Hennes butik tar plats på en marknad som domineras av stora sportkedjor och web-butiker. Inga problem, hon tror på den här modellen inför framtiden.

Lena trivs som liten butiksägare bland stora sportkedjor

— Som liten sportbutik gäller det att ha en tillräcklig bredd för att konkurrera med sportaffärerna i stan och en vilja att verkligen ge service, säger Lena Eriksson.

En företagaranda verkar vara självklar hos familjen Eriksson-Forsberg. Lena och hennes man Ola Forsberg drev tidigare Krokoms färg.
— Färg och vintersportgrejor kompletterar varandra bra. Färg har ju sin säsong på sommaren, säger Lena.

När Lena och hennes man tog över Sportringen i Krokom 2011 var det ett gemensamt beslut i familjen. Barnen som idag är vuxna var beredda att vara med och hjälpa till.

Skor som passar dig

Lena åker skidor, ägnar sig åt löpning från och till och hon tränar på gym ibland. En av sönerna är personlig tränare, något som ger övriga i familjen inspiration och ny kunskap i jobbet på sportbutiken.
— Det är en fördel att ha någon form av idrottsintresse när man jobbar i sportbutik, det ger ett engagemang, säger Lena.

Lite som att ha skor som passar ens fot kanske. Det är en viktig grund för ett aktivt och rörligt liv, enligt Lena. ”Har ni så här många skomodeller? Det har de inte ens i stan” är en kommentar hon ofta får höra i butiken.
— Med skor som inte passar din fot får du skavsår eller ont i fötterna. Du kan få en felaktig vinkel på foten med skador som följd. Då kan du varken gå eller springa, du funkar inte, säger Lena övertygande.

Det du behöver

Lena får sitt engagemang av att lyssna på och hjälpa kunderna. Och hon tycker det är fantastiskt att de själva bestämmer över sitt sortiment på Sportringen Krokom. De tar hem de varor de tror på.
— Jag tycker att kunden ska få rätt saker, det han eller hon behöver. Inget överkvalificerat och inget skräp. Vi upplyser alltid om billigare alternativ, vi har tid, säger hon.

Läs mer: Följ Sportringen i Krokom på Facebook

Lena är inte orolig över utvecklingen mot ökad näthandel.
—Det är självklart för oss att ta steg i den digitala utvecklingen. Idag marknadsför vi oss på nätet, det ser vi goda effekter av. Vi skickar produkter om en kund hör av sig. En del kunder kommer också till oss tack vare utvecklingen på nätet. De vill prova i verkligheten innan de köper något, säger Lena.

Liten men god

Trots att butiken är liten anser hon att de kan stå sig väl i priskonkurrensen från lågpriskedjor och nätbutiker.
—Lågprisbutikerna har ofta väldigt korta kampanjer. Priserna kan variera kraftigt från vecka till vecka. Många gånger köper man där för att man tror att det är billigt, men ta dig tid och jämför priset med din närmsta sporthandlare, det kan vara värt det. På Sportringen i Krokom har vi en prisgaranti. Kan du hitta någon av våra produkter billigare, då får du det priset, avslutar hon.

 

Tips för träning i vinterkylan

En trend inom träningskläder just nu är ull. Syntet som många träningskläder är gjorda av kyler när du är svettig och blöt medan ull fortsätter värma. Idag finns allt från den tunnaste ull, light wool, till lite tjockare.

För de allra kallaste träningsdagarna utomhus tipsar Lena om ett nätunderställ och sedan dra på ett lite tjockare ullunderställ utanpå det.
– Du får gott om luft nära kroppen som håller dig varm. Nätunderstället ventilerar bort fukten som är närmast. Och ullen är inte heller tät. Ull är också miljömässigt smart, säger Lena Eriksson.