ICA Kvantum i Kvissleby har skänkt över 22 ton mat till behövande istället för att kastas

Minimalt med matspill och maximalt med hjärta för behövande och utsatta.
På ICA Kvantum i Kvissleby har man sedan starten för ett par år sedan nu delat ut mer än 3 500 matkassar.
– Det känns fantastiskt bra att kunna stödja människor som har det tufft för stunden, säger Erik Geijer, som äger butiken tillsammans med sin fru.

ICA Kvantum i Kvissleby har skänkt över 22 ton mat till behövande istället för att kastas

För Erik och hans fru Katarina har insatser för att hjälpa utsatta i det lokala samhället där de verkar varit en hjärtefråga i många år. I dag skänker de mellan 60 till 70 matkassar till behövande – varje vecka.
– Det handlar om fullt ätbara produkter med kort datum och/eller skönhetsfel på förpackningarna. Sådant som hade kasserats annars, berättar Erik Geijer.
För paret har det varit en fråga som de har brunnit för i över 7 år nu.
– Vem som helst kan hamna vid ett vägskäl där ett enda litet felsteg kan innebära att man får det väldigt tufft. Vi ger i samarbete med Njurunda församling, som håller i utdelningen av matkassarna, en hjälpande hand när det är som tuffast.

Här hittar du information om våra öppettider

Varje torsdag med start klockan 10 på förmiddagen delar de ut i snitt mellan 60 till 70 matkassar. Under tiden man väntar på sin tur genom ett nummerlappssystem som man har infört så kan de besökande värma sig med både kaffe och kaka i kyrkans församlingslokal där utdelningen också sker.
– Det handlar om allt från flingor och bröd till frukt, grönt och även kött, säger Erik Geijer.

Samarbete med kyrkan
Butiken har genom samarbetet med Svenska kyrkan även reducerat dess miljöpåverkan.
– Fullt ätbara produkter har kommit till nytta istället för att kastas. Det handlar om över 22 ton mat som har kommit till god nytta, säger Erik Geijer.
För butiksägarna handlar det hela om att göra gott – både för miljön som för medmänniskorna i Njurunda.Församlingen bär även hem matkassar till utsatta som för tillfället inte kan vara på plats.
– Vi är sex personer som delar ut kassarna, berättar Patrik Jakobsson, diakon vid Njurunda församling.
Blir det matkassar över så tar Diakonerna dessa vidare till Njurunda och/eller Bredsand då orterna ingår i den stora församlingen.
– Det värmer gott i både hjärta och mage, säger Erik Geijer med ett varmt leende.

 

Här kan du läsa om kommande provsmakningar i vår butik