Estrad Norr bjuder in till underfundig julturné och finstämd Trettondagskonsert

”I väntan på sjulsmäss” är dundersuccén med bandet Absolut Jämtland som nu för andra året i rad besöker åtta platser i länet på sin julturné.
– Med sig har de massor av nya låtar. Dessutom finns ett nytt ansikte med bland de nio välkända folk- och världsmusikartisterna.

ABSOLUT JÄMTLAND. Nio världs- och folkmusiker står på scenen samtidigt under julturnén ”I väntan på Sjulsmäss”. – Det blir en skön blandning av traditionella jullåtar och lite nytt. Plus överraskningar, säger Monica Bergander producent på Estrad Norr. Fotograf: Marléne Nilsén

Det berättar Monica Bergander, producent för julturnén på Estrad Norr.

– Det är ett dreamteam som sammanstrålar, musiker som spelat på många scener såväl här hemma som utomlands. Och det kommer att bli ett skönt musikalisk hopkok med en folkmusiktouch.

Bandet Absolut Jämtland består av en mix grupper och personer.

– Hoven Droven är ett av Sveriges första och största folkrockband som bildades 1989 och de har ett eget mycket uppskattat sound. Triakels mer finstämda uttryck bottnar i mer traditionell musik där de letat i äldre material och gärna framför visor och skillingtryck med ursprung i Norrland, säger Monica och fortsätter:

– Båda grupperna har turnerat världen över och är väldigt etablerade på folk- och världsmusikscenen och det är också Ellen Sundberg. Hon som brukar kallas en kvinnlig Neil Young eller en kvinnlig Bob Dylan med sitt typiska lite mer americanasound.

”Estrad Norr är väldigt skarpa på att turnera i länet”

Absolut Jämtlands nya ansikte i år är den spännande kvinnan Safoura Safavi, sångerska och kompositör med en internationell publik. Med sitt och systerns band Abjeez sjunger hon på persiska med ett poppigt sound.

– Men hennes musik har också inslag av flamenco som Safoura har studerat både i Sevilla och Granada.

Dessutom ingår Bo Lycklig Gammeldansorkester som musikalisk ingrediens i Absolut Jämtland.

– Publiken förra året var ofantligt nöjda och jag tror att alla hittar något som faller en på läppen också i år. Alla nio musiker är ju rutinerade rävar och som bjuder mycket på sig själva. Det är som att komma hem till dem och umgås, finstämt, ösigt och roligt.

Nästa år tar julturnén med Absolut Jämtland en paus från sitt julturnerande. Men i år kör bandet för fullt och det bjuds på en skön mix av traditionella jullåtar och lite nytt, gott och blandat.

– Premiären är den 28 november och jag vågar lova att det blir en skön stämningsfull konsert med glimten i ögat, säger Monica.

Här finns biljetter och turnéplan för Absolut Jämtland

TRETTONDAGSKONSERT. Traditionell Trettondagskonsert blir det med Jemtlands Salongsorkester. – Vi kan se fram mot en finstämd konsert med bland annat Wienervalser, säger Malin Hülphers, scenkonstchef på Estrad Norr.

Förutom julturnén med Absolut Jämtland blir det en traditionell och finstämd Trettondagskonsert med Jemtlands Salongsorkester som till övervägande del består av musiker från länet.

– I vårt län har vi inte något konserthus och därför känns det riktigt att utveckla ett konsertkoncept för en klassisk orkester som kan spela i andra miljöer, t ex bygdegårdar. Vi längtar efter ett närmare publiktilltal och interaktivitet. Moment som traditionellt inte är lika vanligt förekommande i den genren, säger Malin Hülphers, scenkonstchef och fortsätter:

– Framöver fortsätter Jemtlands Salongsorkester med succén Gastronomisk konsert, ett socialt event med avsmakning som blandas med lyssning. Planer finns även att prova ett nytt grepp där orkestern bjuder in till publik dans.

Köp biljetter till Trettondagskonserten med salongsorkestern här

 

Turnéplan för Salongsorkestern

Fredag 3/1 Folkets Hus i Strömsund. Köp biljett här

Lördag 4/1, Duveds Kyrka. Köp biljett här

Söndag 5/1, Folkets Hus i Bräcke. Köp biljett här

Måndag 6/1, Folkets Hus (Vinterträdgården) i Östersund. Köp biljett här

Turnéplan för Absolut Jämtland

Torsdag 28/11 Nornan, Stugun. Köp biljett här

Fredag 29/11 Föllingehallen, Föllinge. Köp biljett här

Lördag 30/11 Hackås föreningshus. Köp biljett här

Söndag 1/12 Camp Sveg (fd Folkets Hus). Köp biljett här

Onsdag 4/12 Folkets Hus Strömsund. Köp biljett här

Torsdag 5/12 Hallgården, Hallen. Köp biljett här

Fredag 6/12 Bräcke Folkets Hus.  Köp biljett här

Lördag 7/12 Storsjöteatern, Östersund. Köp biljett här

Lördag 7/12 Storsjöteatern, Östersund. Köp biljett här

Måndag 9/12 Nybrokajen 11, Stockholm. Köp biljett här

 

Nyfiken på vad mer som är på gång hos Estrad norr ? Här kan du se och köpa biljetter till kommande evenemang