Rehabträningen i Hudiksvall räddade hunden Zeus

I dag kan många sjukdomar hos våra kära husdjur både behandlas och opereras. Men många gånger är det rehabträningen som i slutändan är avgörande för att hunden eller katten ska få ett både långt och bra liv.

Zeus rehabiliteringsträning gav resultat. Foto: Agria Djurförsäkring

För hunden Zeus kunde det ha slutat illa, men tack vare en engagerad matte, ett bra rehabprogram och en god del hårt arbete är han i dag helt friskförklarad.

– Han är helt återställd idag. Och det har gått snabbt, säger Lotta Lilja, rehabspecialist på Hälsinge smådjursklinik.


Började halta – visade sig vara Ostekondros

När hunden Zeus, en Flat coated retriever, bara var 10 månader började han halta, men det gick över och allt var som vanligt igen. Men när problemen kom tillbaka valde matte Petra Stark att ta med sin hund till Hälsinge smådjursklinik i Hudiksvall.

På Hälsinge smådjursklinik möttes Petra och Zeus av veterinär Charlotta Enerud, som såg till att Zeus fick snabb hjälp.

– Vi gjorde en undersökning och gav smärtstillande och antiinflammatorisk medicin. Eftersom vi misstänkte Ostekondros tog vi också röntgenbilder som vi skickade till våra samarbetspartners i Tyskland, berättar Charlotta Enerud.

När svaret från röntgenspecialisterna i Tyskland kom bekräftades Charlottas misstankar. Zeus led av Ostekondros i höger bogled. Beskedet var ett hårt slag för Zeus matte Petra Stark.

-Det var hemskt, det kändes nästan som att det skulle vara slutet för Zeus. Och ju mer jag googlade desto sämre kändes det, berättar Petra Stark.

Ostekondros är en relativt vanlig åkomma bland unga hundar och även andra djur. Ostekondros drabbar leder och är en form av tillväxtrubbning. Att en hund haltar, sedan blir bra, men därefter börjar halta igen kan vara ett varningstecken.

– Här handlar det om en liten lös benbit som ibland hamnar fel och gör att hunden haltar. En frisk hund ska inte halta. Gör den det så ska man åka in och göra en undersökning, säger rehabspecialist Lotta Lilja.

Lotta Lilja, rehabspecialist på Hälsinge smådjursklink

Lite förenklat kan Ostekondros liknas vid att ha en sten i skon. När stenen ligger och skaver är det svårt att gå utan att halta, men om den hamnar på ett annat ställe kan man plötsligt gå normalt igen. Till nästa gång stenen flyttar sig. Lösningen är att operera.

– En obehandlad Ostekondros kan leda till större skador i leden och även andra följdproblem, så det är viktigt att det hanteras på rätt sätt, förklarar Lotta Lilja.

Läs mer: Olika typer av rehabilitering av smådjur.


Operation

För Zeus blev det operation. Sedan började rehabträningen i april.

– Innan allt det här var planen att Zeus skulle tävla i ett stort mästerskap i Augusti. Jag sa till Lotta att målet var att kunna vara med på mästerskapet som planerat, trots operationen, berättar Petra Stark.

Rehabträningen anpassar kliniken alltid efter både hund och ägare. Målsättningen ser ofta olika ut för en arbetande hund jämfört med en sällskapshund.

– Petras mål var helt klart ambitiöst, men eftersom hon var väldigt engagerad och beredd att lägga ner det arbete som krävdes, så sa jag okej, det kan gå, vi siktar på mästerskapet i augusti, berättar Lotta Lilja.


Rehabträningen börjar
För Zeus och Petra följde några månader med intensiv rehabträning, både på Hälsinge smådjursklinik och hemma. Och det gav resultat.

– I början av ett rehabprogram kollar jag på hur hunden rör sig, om det finns tecken på sekundära komplikationer och liknande. Det är viktigt att inte överbelasta efter en operation, man måste skynda långsamt. Men det såg bra ut, så vi kunde öka intensiteten ganska snabbt, berättar Lotta Lilja.

På kliniken fick Zeus göra olika övningar, bland annat gå på ett löpband i vatten. Petra Stark berättar att Zeus var lite skeptisk första gången, men vid de följande besöken på rehabkliniken hoppade han alltid glatt ner i bassängen. Även hemma tränade Petra och Zeus ihärdigt.

– Vi fick fantastiskt stöd av Lotta, hon är så oerhört kunnig. Visst har det varit mycket jobb, men jag fick bra instruktioner och det var ju fantastiskt att se hur Zeus blev bättre och bättre, säger Petra Stark.

Se mer: Hälsinge smådjursklinik – Specialistvård med trygghet och omtanke


Det stora mästerskapet

För hunden Zeus kunde det ha slutat illa, men tack vare en engagerad matte, ett bra rehabprogram och en god del hårt arbete är han i dag helt friskförklarad.

– Han är helt återställd idag. Och det har gått snabbt, säger Lotta Lilja, rehabspecialist på Hälsinge smådjursklinik.

I augusti kom dagen för det stora mästerskapet. Och där var Zeus med.

-Ja, han var med på mästerskapet! Han kom faktiskt på plats 29 av 114, så det var ju fantastiskt, berättar Petra Stark.

Även Lotta Lilja är glad över Zeus framgångar.

– Det är ju ett kvitto på att man jobbat rätt. Och man blir ju personligt engagerad också, så det var jättekul, säger Lotta Lilja.


Petras bästa råd: Ta hjälp i tid och googla inte för mycket

Petra uppmanar andra djurägare som hamnar i en liknande situation att inte förlora hoppet.

– Även om det ser illa ut kan det finnas goda chanser för hunden. Det gäller bara att inte vänta för länge och att sedan vara beredd att arbeta med hunden. Och googla inte för mycket, ta hjälp av någon som verkligen är kunnig istället, avslutar Petra Stark.